عنوان گزارش : گزارش تخصصی هنر آموز رشته کامپیوتر
نوع فایل : (Word) قابل ویرایش
تعداد صفحات: ۲۰
بررسیهای مقدماتی که از دانشآموزان، مدیران، مشاوران و مسئولان کار دانش به عمل آمد بیانگر نگرش منفی دانشآموزان به برخی از رشتههای کار دانش مثل رشته کامپیوتر میباشد. امروزه کشور به نیروهای انسانی ماهر ونیمه ماهر نیازمند است که بتواند نیازهای شغلی جامعه را رفع کنند. از طرف دیگر ظرفیت پذیرش دانشگاهها نسبت به شرکت کنندگان رشته کامپیوتر محدود است رشتههای کار دانش مثل رشته کامپیوتر میتوانند این مشکلات راحل کنند، به شرطی که دانشآموزان رشته کامپیوتر اولامهارتهای لازم را جهت وردود به بازار کار کسب کنند. ثانیا زمینههای لازم جهت جذب آنان در بازار کار مهیا شو. ثالثادر آمد وارزش اجتماعی آنان نسبت به بقیه مشاغل خیلی پایین نباشد.
با توجه به مطالعات مقدماتی مهمترین عوامل موثر بر نگرش دانشآموزان به رشته کامپیوتر عبارت از شرایط خانوادگی از قبیل شغل پدر، سواد والدین، وضعیت اقتصادی خانواده، وضعیت تحصیلی دانشآموزان ونگرش دانشآموزان به مشاغل، استخدام، مهارتهای کار دانش، آشنایی با رشته کامپیوتر میباشد.
از آنجا که عوامل مذکور، درنگرش دانشآموزان به رشته کامپیوتر میتواند موثر باشد لازم است قابلیت اعتماد آن مورد بررسی قرار گیرد، پژوهش حاضر به این منظور صورت گرفته است یعنی برای اینکه نشان دهد این عوامل با چه اطمینانی میتوانند برنگرش دانشآموزان به رشته کامپیوتر باشند. تا در جهت بهبود بخشیدن به عوامل وشرایط موجود اقداماتی صورت گیرد.
در این پژوهش سعی بر این است که راهکارهای ترغیب دانشآموزان به رشته کامپیوتر را بیان نموده و نقش وظیفه ی خود دانشآموز، اولیاء، دبیران و مسئولین برای رسیدن به این مهم مشخص گردد.
با توجه به تحقیقات انجام شده، شناخت دانشآموزان از رشته کامپیوتر پایین میباشد وبنا به نظر اگوست کنت، علم وآگاهی پیش نگری میآورد وپیش نگری کنش. چون دانشآموزان و والدین آنا ن شناخت کافی از رشته کامپیوتر ندارند، تمایل کمتری برای انتخاب رشته کامپیوتر از خود نشان میدهند. شرایط خانوادگی از قبیل سواد والدین، شغل پدرف وضعیت اقتصادی خانواده در انتخاب رشته کامپیوتر موثر میباشند (غریب، ١٣٧۴) به عقیده مشاوران، معلمان ومدیران دربیشتر موارد دانشآموزانی که نمره شان برای انتخاب دیگر رشتهها نمی رسد رشته کامپیوتر را انتخاب مینمایند(متناقص میباشد)
یکی از دلایل انتخاب نکردن رشته کامپیوتر توسط دانشآموزان این است که تحصیل در رشتههای کار دانش را مانعی جهت ادامه تحصیل در سطوح بالا میدانند(غریبت، ١٣٧٩). بنا به نظر کاتز یک فرد نسبت به اشیائی (موضوعاتی) نگرش مثبت پیدا میکند که در برآوردن نیازهای او یا در جلوگیری از رویدادهای منفی برای وی موثر باشد(کریمی، ١٣٧٩) برخلاف تحقیات مذکور میری چیمه (١٣٧۴) به نتایج متناقضی دست یافته است.
دانشآموزان با علاقه به رشته کامپیوتر روی آورده اندو روی آوردن دانشآموزان به کار دانش بخاطر عدم کسب شرایط ورود به رشته کامپیوتر نبوده است یکی از نکات دیگری که در تحقیقات توجهی به آن نشده است فرهنگ کار در جامعه است به نظر میرسد در جامعه کنونی ایران دانشآموزان و والدین آنان بیشتر به مشاغل دولتی و استخدام رسمی علاقه مند هستند ورشتههای کار دانش را مترارف با اشتغال آزاد میپندراند این امر در نگرش دانشآموزان نسبت به شاخه کار دانش تاثر منفی دارد در جامعه ماتحصیل را بیشتر به خاطر استخدام میپذیرند نه به عنوان راهی برای کسب مهرت جهت اشتغال در جامعه این نگرش است که زمان لازم دارد تا تغییر کند
. بنابراین عوامل متعدد در نگرش دانشآموزان به رشته کامپیوتر است البته دانشآموزان نسبت به رشته کامپیوتر مثبتی دارند.
بنا بر آنچه گفته شد اینجانب….. تصمیم گرفتم دانشآموزان را با رشته فنی کامپیوتر و بازار کار آینده این رشته آشنا نموده و آنها را به ادامه تحصیل در این رشته ترغیب نمایم.
امروزه فناوری گسترده و پیچیده ای به نام کامپیوتر در جامعه گسترش پیدا کرده و با تمام جنبههای زندگی از مدرسه تا محل کار تلفیق شده است. امروزه این فناوری نقش مهمی را در زندگی جوانان و نوجوانان ایفا میکند و این نقش به سرعت در زندگی آنان پر رنگ تر میشود. آمار نشان میدهد که جوانان در سال ١٩٩۶ به میزان ۴٨% از کامپیوتر استفاده میکردند در سال ٢٠٠٠ به ٧٠% رسیده اند. استفاده از اینترنت نیز از ١۵% به ۵٢% افزایش یافته است. علی رغم جنبههای مثبت از قبیل جنبههای آموزشی و ارائه خدمات ارتباطی رایانه جنبههای منفی هم دارد استفاده غیر معقول باعث مضراتی فیزیکی مانند مشکلات بینائی، صدمات سیستم اسکلتی، چاقی و مشکلاتی در ارتباط با خانواده و اعتیاد الکترونیکی میشود.
کشور ما از نظر بهره مندی از اینترنت در بین ١٧٨ کشور جهان رتبه ٨٧ را دارد بر اساس طبقه بندی اتحادیه جهانی جزء کشورهای متوسط به شمار میرویم. ٣۵% از استفاده کنندگان اینترنت را قشر جوان و نوجوان تشکیل می دهند از آنجا که این فناوری در همۀ عصرهای زندگی دانشآموزانی ما پا گذاشته مهم است که بدانیم چگونه این تکنولوژی میتواند رشد و تکامل نوجوانان را بهبود بخشد بالاخص در محیط گسترده و پر تلاطم مدارس که استفاده از رایانه و اینترنت امری بدیهی و رو به افزایش است.
در این گزارش تخصصی سعی بر این است که مزایا ی رشته کامپیوتر و ادامه تحصیل در این رشته توسط دانشآموزان بررسی شود سپس به روشهای صحیح برخورد هنر آموزان و هنر جویان در رابطه با مشکلات موجود در این مبحث بپردازیم و راه کارهای اصولی مواجهه با این موضوع را ارائه نمائیم.
در راه پر فراز و نشیب سالهای آموزشی مسائل، مشکلات و تجربیات گوناگونی بر سر راه آدمی قرار میگیرد که اگر با دیدی خوشکامانه و عمیق به مسئله بنگریم میتوان صدها مطلب قابل توجه برای بررسی پیدا کرد و به جستجو و تحلیل علمی در مورد آنها پرداخت…. بعد از… سال تجربه موضوعی که در حال حاضر قصد تحلیل و پژوهش در مورد آن را دارم مربوط به ادامه تحصیل در رشته کامپیوتر میباشد.
آموزش صحیح نحوه ادامه تحصیل در رشته کامپیوتر به دانشآموزان
افزایش سطح آگاهی دانشآموزان در مورد مزایای رشته کامپیوتر
– تغییر نگرش منفی و سطحی والدین نسبت به فناوریهای جدید
– اتخاذ برنامههای مدون و قابل قبول برای فرزندان در مورد استفاده از رایانه و اینترنت
– آشنایی و آموزش والدین در مورد رایانه بصورت سطحی و مورد نیاز
در مقایسه با شاخص باید دانشآموزان به رشته کامپیوتر علاقمند شوند و خواهان ادامه تحصیل در این رشته باشند.
اینجانب… مدت… سال است که در آموزش و پرورش در حال خدمت میباشم و هم اکنون در به عنوان هنر آموزکامپیوتر مشغول به تدریس میباشم. تعداد هنر جویانی که با آنها سر و کار دارم ٢۵ نفر میباشند که تقریبا اکثر آنها با اینترنت و رایانه در ارتباط هستند. با گذشت چند هفته اول سال تحصیلی و رونق گرفتن سیر صعودی تدریس و امور آموزشی در مدرسه متوجه شدم که آنها به رشته کامپیوتر و ادامه تحصیل در این رشته رغبتی ندارند. در اولین جلسه ی انجمن اولیاء که تشکیل شد همه ی این موارد توسط والدین بازگو شده و به شکل جدید در برابر ما مجسم شد. شواهد حاکی از آن بود که برخی از هنر آموزان و حتی والدین آنها علاقه خاصی به این رشته ندارند. بنابراین من به عنوان پژوهشگر باید اطلاعاتی را برای بررسی وضعیت موجود جمع آوری میکردم.
برای گردآوری دادههای بیشتر در زمینه ی شاخصهای کیفی وضع موجود پرسش نامه ای تدوین کرده و در اختیار دانشآموزان قرار دادم.
پرسشها | پاسخ هنر آموزان | |
بله | خیر | |
١- به نظر شما کتاب بهترین منبع بدست آوردن مطالب جدید است؟ | ||
٢- آیا نداشتن علاقه به پیشرفت تحصیلی شما آسیب میرساند؟ | ||
٣- آیا کسانی که به رشتههای دیگر میروند دسترسی دارند موفق تر از دیگرانند؟ | ||
۴- آیا شما از رشته تحصیلی تان لذت میبرید؟ | ||
۵- به نظر رایانه در موفقیت تحصیلی شما تأثیر دارد؟ | ||
۶- به نظر شما اینترنت بهترین منبع برای پاسخگویی نیازهای علمی شماست؟ | ||
٧- آیا تمایل دارید هنگام کار با رایانه والدین در کنار شما باشند؟ | ||
٨- آیا برای سرگرمی و تفریح وارد سایتهای مهیج اینترنت میشوید؟ | ||
٩- از اینکه در آینده وارد این شغل شوید راضی هستید؟ | ||
١٠- آیا مایلید در کار آینده تان از رایانه و اینترنت استفاده کنید؟ |
تجزیه و تحلیل دادههای اطلاعاتی بدست آمده:
بعد از مشخص شدن مسئله پژوهش، اهداف مطالعه مطابق مسئله و با توجه به تحقیات انجام شده تعیین گردید.
براساس اهداف مطالعه وتحقیقات انجام شده ونظریههای روانشناسی، جامعه شناسی فرضیه هایی جهت بررسی مسئله تحقی ارائه شد.
آشنایی دانشآموزان با رشته کامپیوتر ؛ بر اساس دفعات بازدید از مراکز کار دانش، صحبت کردن اولیا مدارس در مورد رشته کامپیوتر، صحبت کردن والدین دانشآموزان درمورد رشته کامپیوتر، سنجیده میشود. دانشآموزان در مورد رشتههای کار دانش، نام بردن رشتههای کاردانش موجود در شهرستان سنجیده میشود.
دانشآموزا بر اساس معرفهای این متغیر حداقل ٣ وحداکثر ١٧ امتیاز در یافت میکنند. به این ترتیب میزان آشنایی دانشآموزان با رشته کامپیوتر اندازه گیری میشود.
نگرش دانشآموزان به ادامه تحصیل، بر اساس اشتغا ل امکان اشتغال فارغ التحصلان دانشگاهها نسبت به فارغ التحصیلان رشته کامپیوتر، در آمد فارغ التحصیلان دانشگاهها نسبت به فارغ التحصیلان رشته کامپیوتر، تحصیلات دانشگاهی راهی برای رسیدن به مشاغل مهم از نظر دانشآموزان اندازه گیری میشود. بر اساس معرفهای این متغیر دانشآموزان ٣ الی ١۵ امتیاز در یافت میکنند.
نگرش دانشآموزان به استخدام ؛ امکان استخدام فارغ التحصیلان رشته کامپیوتر نسبت به فارغ التحصیلان دیگر رشتهها در مراکز دولتی و خصوصی، امکان اشتغال فارغ التحصیلان رشته کامپیوتر نسبت به دیگر رشتهها در بازار، آزاد، امکان استخدام فارغ الحصیلان رشته کامپیوتر در مشاغل خیلی مهم سنجیده میشود. دانشآموزان مطابق معرفهای این متغیر ٣ الی ١۵ امتیاز دریافت میکنند.
نگرش دانشآموزان به مشاغل، اهمیت مشاغل آزاد نسبت به استخدام در موسسات دولتی و خصوصی اهمیت مشاغل آزاد نسبت به مشاغل دولتی، ارزش اجتماعی مشاغل دولتی نسبت به مشاغل آزاد از نظر دانشآموزان اندازه گیری میشود. دانشآموزان بر اساس معرفهای این متغیر ٣ الی ١۵ امتیاز دریافت میکنند.
نگرش دانشآموزان نسبت به فارغ التحصیلان دیگر رشتهها در مراکز دولتی وخصوصی، امکان اشتغال فارغ اتحصیلان رشته کامپیوتر نسبت به دیگر رشتهها در بازار آزاد، امکان استخدام فارغ التحصیلان رشته کامپیوتر در مشاغل خیلی مهم سنجیده میشود. دانشآموزان مطابق معرفهای این متغیر ٣ الی ١۵ امتیاز دریافت میکنند.
نگرش دانشآموزان به مشاغل، دولتی، ارزش اجتماعی مشاغل دولتی نسبت به مشاغل آزاد از نظر دانشآموزان اندازه گیری میشود. دانشآموزان برا ساس معرفهای این متغیر ٣ الی ١۵ امتیاز دریافت میکنند. نگرش دانشآموزان نسبت به مهارتهای کسب شده در رشته کامپیوتر، براساس کسب مهارتهای لازم جهت وارد شدن به بازار کار، مشغول شدن درمهارت کسب شده، تفاوت نداشتن شاخه کار دانش با دیگر رشتههای آموزش متوسطه از نظر کسب مهارت سنجیده شده است. دانشآموزان بر اساس معرفهای این متغیر ٣ الی ١۵ امتیاز دریافت میکنند.
نگرش دانشآموزان به رشته کامپیوتر انتخاب رشتههای کا ردانش از روی علاقه، ادامه تحصیل در دانشگاه، انتخاب کاردانش به خاطر نرسید ن نمره به دیگر رشته ها، ارزش اجتماعی دانشآموزان کا ردانش تحصیل در رشته کامپیوتر به عنوان مانعی جهت رسید ن به درجات بالای عملی از نظر دانشآموزان اندازه گیری شده است.
بر اساس معرفهای این متغیردانشآموزان ۵ الی ٢۵ امتیاز دریافت میکند.
پرسشنامه تهیه شد. سپس با راهنمایی اساتید نکات ضعف و مبهم آن رفع گردید. با توجه به فرضیهها وسطوح اندازه گیری متغیرها، روشهای آماری مورد نیاز جهت آزمون فرضیهها وتوصیف اطلاعات بدست آمده انتخاب شدندبرا ی جمع آوری دادهها به مدارس مراجعه گردید. پرسشنامهها در اختیار دانشآموزان قرارد گرفت وجهت جلب مشارکت آنان سخنانی ایراد گردید. اولیاء مدارس و دانش آمزوان همکاریهای لازم را مبذول داشتند وهیچگونه مشکلی پیش نیامد. هر روز دادهها رااستخراج کرده وجهت دادن به کامپیوتر آماده میشد. بعد ازتمام شدن پرسشنامه، اطلاعات به کامپیوتر وارد گردید وروشهای آماری جهت ازمون فرضیهها وتوصیف اطلاعات برا ساس سطوح اندازه گیری متغیرها انتخاب شده واز طریق کامپیوتر محاسبات لازم صورت گرفت. سپس نتایج بدست آمده بر اساس نظریات وتحقیقات دیگر تجزیه وتحلیل گردید.
از اوایل دهه ٩٠ میلادی پژوهشها و بررسیهای بسیاری در زمینه انتخاب رشته انجام پذیرفته است امروزه اینترنت به ویژه در کشورهای در حال توسعه و از جمله کشورهای اسلامی یک دغدغه بسیار مهم است آگاهی از پیامدهای آن و در کنار آن در نظر گرفتن راهبردهای مناسب برای استفاده درست و پیشگیری از پیامدهای انتخاب رشته اهمیت اساسی دارد. مدارس و جمعیت دانشآموزی یکی از وسیع ترین طیفهای مراجعین انتخاب رشته هستند و به طبع در معرض آثار انتخاب رشته قرار دارند. لذا بررسی و تحلیلهای علمی توسط صاحبنظران در این مقوله بسیار انجام گرفته که به برخی از آنها اشاره مینماییم:
– تازههای آماری کاربرد اینترنت در دنیا – ٣١ دسامبر ٢٠٠٩ – ناصر محمدی زاده
– آسیبهای فرهنگی پژوهشی اینترنت – جهانگیر عیسی – ماهنامه ره آورد نو ٨٨/٨/٢٠
– اسلوین جیمز (١٣٨٠) انتخاب رشته و جامعه – ترجمه عباس گیلوردی و علی رادباوه
– اینترنت و امنیت فرهنگی سیاسی – بررسی راهبردهایی برای جمهوری اسلامی ایران – حسام الدین آشنا
– مطالعه تأثیر استفاده از کامپیوتر بر رفتار اطلاع یابی- اعضای هیئت علمی دانشگاه تهران – ١٣٨٣
– آموزش و پرورش در عصر جهانی شدن، چالشها و راهبردهای مواجهه با آن – ١٣٨٩ – حبیب صبوری خسروشاهی
جستجوهای فراوانی برای بدست آوردن پژوهشهای انجام شده در این زمینه انجام دادم اما متأسفانه به دلیل نوپا بودن این موضوع پژوهشی کامل و مرتبط نیافتم. پژوهشهای زیر گریزی به موضوع مورد نظر زده اند:
– ضرورت توجه به تکنولوژیهای نوین در آموزش و پرورش – علیرضا مرآتی- مرضیه خمیس آبادی – ٨٨
– انجمن اولیاء و مربیان – خانواده و پیامدهای فناوری و اطلاعات – ١٣٨٢
– تأثیر سازنده رشته کامپیوتر بر اخلاق کاربران – میترا دیلمقانی – سید علیرضا حجازی
– تأثیرات رشته کامپیوتر علی مصطفی نژاد – میر حمید هاشمی اصل
– یک آمار و یک هشدار، اینترنت ابزار غرب در بردگی نوین – سیدمحمدمهدی موسوی- مجله دیدار آشنا
– نگاهی به استفاده از اینترنت در میان جوانان، نوجوانان، جوانان – مترجم احیا احمدی- روزنامه همشهری
گزارش تخصصی هنر آموز رشته کامپیوتر
گزارش تخصصی هنر آموز رشته کامپیوتر
گزارش تخصصی هنر آموز رشته کامپیوتر
گزارش تخصصی هنر آموز رشته کامپیوتر
گزارش تخصصی هنر آموز رشته کامپیوتر
گزارش تخصصی هنر آموز رشته کامپیوتر
گزارش تخصصی هنر آموز رشته کامپیوتر
گزارش تخصصی هنر آموز رشته کامپیوتر
گزارش تخصصی هنر آموز رشته کامپیوتر
گزارش تخصصی هنر آموز رشته کامپیوتر
گزارش تخصصی هنر آموز رشته کامپیوتر
گزارش تخصصی هنر آموز رشته کامپیوتر