عنوان گزارش : گزارش تخصصی معاون آموزشی کاهش افت تحصیلی یکی از دانشآموزان
نوع فایل : (Word) قابل ویرایش
تعداد صفحات: ۱۶
افت تحصیلی از مباحث مورد توجهی میباشد که در سنوات اخیر ذهن دلسوزان نظام تعلیم و تربیت را به خود مشغول نموده و جهت جلوگیری از این پدیده راهکارهای متفاوتی ارائه شده است. راهکارهای عملیاتی و کاربردی که بعضا مثمر ثمر بوده و نتایج مثبتی نیز در بر داشته است. در این گزارش تخصصی نیز سعی گردیده که با تجمیع آن دسته از راهکارهای آموزشی که زمینه کم رنگ شدن این پدیده مخرب را بدنبال میآورند، به بحث و بررسی پرداخته و پیشنهاداتی در این باب که فراخور دانشآموزان، باشد، ارائه شود.
افت تحصیلی – تعلیم و تربیت -راهکارهای آموزشی
مقدمه (بیان مساله و طرح موضوع)
افت تحصیلی یکی از مشکلات نظامهای آموزشی است، وهر سال مقادیر معتنابهی از امکانات مالی ونیروهای انسانی، آموزشی وپرورشی به این معضل اختصاص داده مییابد از آنجا که افت تحصیلی با نظام آموزشی، فرهنگی، اجتماعی و خانوادگی جامعه ارتباط تنگاتنگی دارد، بررسی آن مستلزم دقت نظر و ارزیابی دقیق عوامل عدیده ای است.
بسیاری از افراد افت تحصیلی را به معنای ناتوانی دانشآموز در یادگیری مواد درسی میدانند. بدون شک این تصوری نادرست است ناتوانی کودک در فراگیری دروس ممکن است از تواناییهای ذهنی محدود و ضعیف ناشی شود در حالی که افت تحصیلی به معنای نزول از یک سطح بالاتر به سطحی پایین تر در تحصیل و آموزش است.
به منظور تمایز این قبیل ناتوانیها و افت تحصیلی، ارائه تعریفی از افت تحصیلی لازم وضروری است افت تحصیلی به “کاهش عملکرد تحصیلی دانشآموز از سطحی رضایت بخش به سطحی نامطلوب گفته میشود”. توجه به تعریف فوق نشان میدهد که مقایسه وسنجش سطح عملکرد تحصیلی قبلی وفعلی دانشآموز بهترین شاخص از افت افت تحصیلی است فرض کنید که دانشآموزی در مدرسه دروس خود را به خوبی فرا میگیرد و حتی در بعضی درسها بسیار موفق و ممتاز است اما پس از مدتی سطح نمرات او نزول میکند در اینجا برای معلم و اولیا این سوال پیش میآید که علت این افت تحصیلی چیست و چه علت یا عللی موجب شده تا عملکرد تحصیلی دانشآموز تنزل یابد؟
مشاهده این گونه افت وخیزها در عملکرد تحصیلی دانشآموزان، ما را به بررسی علل ان فرا میخواند. از آنجا که نظام اموزش وپرورشیکی از سازمانها و نهادهای پر هزینه کشور است و نیز به دلید ارزش حیاتی ان در تامین و تربیت نیروی انسانی ماهر ومتخصص جامعه و بطور کلی اعتلای فرهنگی و اقتصادی کشور، بررسی دلایل افت تحصیلی و روشهای مقابله با آن، میتواند از به هدر رفتن سرمایههای مادی ومعنوی مردم و مسئولان پیشگیری کند و به کارایی هر چه بیشتر افراد جامعه بینجامد.
اینجانب، دارای مدرک تحصیلی از دانشگاه، مدت است که در خدمت آموزش و پرورش هستم. در سال تحصیلی ٩۵-٩۴ نیز بعنوان معاون مدرسه مشغول به خدمت میباشم.
موضوع بحث من در مورد یکی از دانشآموزانم به نام مسلم است که اکنون در کلاس هشتم است. مسلم در کلاس هفتم، دانشآموز درس خوان و کوشا، با نمرات بسیار خوب مودب و صبور و… کلاس بود که معلمان از او بسیار راضی بودند اما امسال نسبت به سال قبل، از نظر درسی و رفتاری تغییر کرده است.
من معاون مدرسه او هستم در ابتدای سال تحصیلی در امتحان تشخیصی که تکرار قواعد درسهای سال گذشته بود او نمره ١٧ گرفت بعد در پرسش امتحانات دیگر به وضوح کاهش نمره را در درسهای او مشاهده در انجام تکالیف و حل تمرینات تنبلی میکرد و تمرینات را بی دقت یا حل نکرده در دفترش وی نوشت از نظر رفتاری هم پر حرف و پرخاشگر شده و در برخورد با معلم و دوستان همکلاسی اش هم رفتار مناسبی نداشت.
کاهش افت تحصیلی یکی از دانشآموزان با استفاده از روشهای مناسب
چه دلایلی باعث افت تحصیلی در دانشآموز شده است
با چه روش هایی میتوان افت تحصیلی را در این دانشآموزکاهش داد
در مقایسه با شاخص نمرات این دانشآموز باید روند افزایشی و یادگیری او بیشتر شود.
موضوع را در شورای مدرسه مطرح کردم و متوجه شدم که معلمین دیگر نیز با این مسئله در مورد مسلم مواجه بوده و با نظر من موافق هستند.
نظر معلم ادبیات:مسلم پارسال نسبت به درس ادبیات بسیار علاقه نشان میداد مخصوصا شعرها را خیلی با احساس و یبا میخواند اما امسال نه تنها تکالیف خود را انجام نمیدهد، بلکه نسبت به شعر هم علاقه نشان نمی دهد.
نظر معلم ریاضی: مسلم یکی از دانشآموزان خوب کلاسم بود و من به داشتن چنین دانشآموزی افتخار میکردم حتی به عنوان سر گروه در کلاس از او کمک میگرفتم اما امسال با بچهها همکاری نمی کند و در نمراتش افت زیادی را مشاهده میکنم مخصوصا از نظر رفتارهم تغییر کرده و شلوغ بی ادب شده است.
نظر معلم علوم: به قدری افت نمره در پرسشهای تدریجی مسلم زیاد بوده که من هم تصمیم گرفتم موضوع را با معاون مدرسه مدرسه در میان گذارم و با خانوادهاش نیز در این رابطه صحبت کنم.
ابتدا تصمیم گرفتم با خود مسلم صحبت کنم و دلایل افت تحصیلی و مخصوصا تغییرات نامناسب رفتارش را از او بپرسم.
در زمان مناسب با مسلم صحبت کردم و او غیر از گریه کردن و سکوت نتوانست هیچ کمکی برای حل مشکلش به من بکند. موضوع رادر جلسه شورای معلمان مطرح کردم همه قول همکاری و همراهی با مرا از همه نظراعلام کردند.
برای پیدا کردن راه حلهای مفید برای حل مشکل مسلم به کتابهای مختلف مراجعه کردم تا دلایل افت تحصیلی و راه حلهای مناسب برای رفع این مشکل را پیدا کنم.
مطالبی که من از کتابها و منابع اینترنتی درمورد افت تحصیلی استخراج نمودم را بصورت زیر جمع بندی نمودم.
معنای لغوی افت عبارت است از کمبود، کمی، کم و کاست و نقصان. لذا افت تحصیلی به معنای کمبود و نقصان در فرآیند تحصیل است. یا به معنای تحت اللفظی آن سنجش علل آمار تجدیدی و مردودی دانشآموزان است.
افت تحصیلی کاهش عملکرد دانشآموز از رضایت بخش به نامطلوب است، اگر بین استعداد بالقوه و بالفعل دانشآموزی فاصله ای ایجاد شود، از آن به عنوان افت تحصیلی یاد میشود و بهترین شاخص در این زمینه مقایسه عملکرد قبلی و فعلی است. گاهی افت تحصیلی فراتر از اعدادی است که ذکر میشود، گاهی اوقات با این که دانشآموز قبول میشود و به پایه بالاتر راه مییابد اما آموزش، کیفیت لازم را ندارد و دانشآموز از نظر سطح دانش و معلومات پایین است و در این خصوص میتوان از افت پنهان نام برد.
افت تحصیلی کاهش نسبی فعالیت درسی و مطالعه یک دانشآموز در یک دوره نسبی در مقایسه با دوره نسبی قبل از آن کسی که طی سه ماه نمرات در حد ١۵ داشته اما در دو هفته اخیر در تمامی یا تعدادی از دروس نمرات حدود ١٢ کسب کرده، میگوییم در حال حاضر نسبت به سه ماه پیش افت تحصیلی دارد.
منظور از آوردن کلمه نسبی این است که افت تحصیلی تنها شامل دانشآموزان ضعیف نبوده حتی کسی که چند ماه پیش نمرات حدود ١٨ داشته اگر در حال حاضر نمرات حدود ١۶ کسب میکند، دو نمره نسبت به دوره قبل افت دارد. افت تحصیلی دانشآموزان یکی از مشکلاتی است که اگر به آن توجه نشود، گاهی موجب دلسردی و ترک تحصیل خواهد شد و شکست دانشآموز در تحصیل، اتلاف سرمایه انسانی و اقتصادی را در پی دارد. بنابراین عوامل افت تحصیلی باید به طور دقیق موشکافی و راهکارهای اساسی برای جلوگیری از آن ارائه شود.
هنگام مواجه شدن با افت تحصیلی در دانشآموزی نباید انگشت اتهام به سمت او برده و از او به عنوان شاگردی تنبل و بی انضباط یاد شود، چون گاهی ممکن است وضعیت آشفته و نا به سامان خانواده در آن نقش داشته باشد. اولیای دانشآموزان باید ارتباط بیشتری با مدرسه برقرار کنند و در جریان تعلیم و تربیت فرزندان خود و روند آموزش آنها قرار گیرند.
افت تحصیلی و مردودی یکی از قدیمی ترین و شناخته شده ترین مسائل آموزش و پرورش در بسیاری از کشورهاست و تحقیقات نشان میدهد هیچ کشوری نتوانسته است یک راهکار برای جلوگیری صد در صدی این مشکل ارائه دهد اما تمام کشورها متناسب با شرایط و وضعیت خود بررسی هایی را انجام و راهکارهایی را ارائه داده اند. پس بهتر است که بر اساس واقعیتهای موجود و شناختی که از عوامل ایجاد افت تحصیلی بدست آمده است، حتی در مناطق مختلف آموزشی، نسخههای متفاوتی پیچید و منحصر به روشهای کلیشه ای نبود.
١-هزینههای تحمیل شده به دولت یاآن چه افت تحصیلی به نظام آموزشی تحمیل میکند را میتوان شامل موارد زیر دانست:
الف: اتلاف هزینههای جاری اداره و موسسات آموزشی توسط دولت.
ب: اتلاف سرمایه گذاریهای ثابت برای احداث و تجهیز فضاهای آموزشی و پرورشی.
٢- هزینههای تحمیل شده بر خانواده شامل:
الف: اتلاف هزینههای مستقیم خانواده مثل پرداخت حق ثبت نام، هزینه لوازم التحریر.
ب: اتلاف هزینههای حمل و نقل، ارتباطات برای رفت و آمد دانشآموزان به مدرسه.
٣- خسارتهای وارده به دانشآموزان شکست خورده شامل: الف: هزینه فرصت از دست رفته بر اثر دیرتر راه یافتن به بازار کار.
ب: خسارتهای دیگری که بر فرد وارد میشود مثل هزینه واقعی سرخوردگی، احساس حقارت و بیکفایتی و خودپنداری منفی.
به نظر میرسد که بعد روانی اجتماعی خسارتها که به دانشآموز و خانواده او وارد میشود، به مراتب ضربات روانی جدی تری نسبت به بعد مادی برخانواده و فرد تحمیل میکند و متأسفانه جبران زخمهای شکست تحصیلی به سختی و کندی انجام میشود.
این عوامل را به طور خلاصه میتوان چنین بیان نمود و آن را در ۴ بخش خود دانشآموز،
خانواده، مدرسه و اجتماع لحاظ نمود:
١. عوامل مربوط به خود دانشآموز
- عوامل فیزیولوژیکی و جسمی مانند ضعف بینایی و شنوایی و غیره
- عوامل ذهنی و روانی مانند میزان هوش و قدرت حافظه و سلامت روانی
- نداشتن هدف واقعی و عینی و روشن از تحصیل
- عدم انگیزش درونی برای تحصیل و مطالعه
- نداشتن اعتماد به نفس کافی
- ضعف اراده در تصمیم گیریهای تحصیلی و مطالعه و اجرای تصمیمات
- عدم برنامه ریزی دقیق از لحاظ زمان و میزان مطالعه روزانه
- نداشتن روش مطالعه مناسب برای دروس مختلف
- مهارتهای مطالعه نادرست.
٢. عوامل مربوط به خانواده
- اختلاف خانوادگی و خانواده آشفته، طلاق فیزیکی یا روانی والدین، وجود نا مادری یا نا پدری و غیره
- اختلاف فرزندان با خانواده مانند لجبازی با والدین و اعتراض به جو خانواده
- وابسته و متکی نمودن فرزندان به والدین در امور درسی و تکالیف منزل از دوران ابتدایی
- تحقیر، سرزنش و مقایسه نادرست فرزندان با همسالان موفق و در نتیجه پایین آوردن اعتماد به نفس و خود پنداری آنان
- تغییرات منفی در خانواده مانند ورشکستگی سیاسی و اقتصادی و اعتیاد و غیره
- تغییر در جهت ارتقای سریع و غیر مترقبه سطح اقتصادی یا اجتماعی خانواده و از خود باختگی و غافلگیر شدن فرزندان و انواع انحرافات
٣. عوامل مربوط به مدرسه
- گروه همسالان مانند مزاحمت و شوخیهای نابجا در کلاس درس
- رفتارهای نا مناسب عوامل اجرایی مدرسه مانند معاون مدرسه، معاونین، دبیران و مشاوران
- جو عمومی حاکم بر مدرسه از لحاظ درسی مانند سخت گیری بیش از حد دبیران در دادن نمره به خاطر بالا فرض کردن سطح علمی مدرسه یا همرنگ شدن دانشآموز با سایر دانشآموزان ضعیف با فرض اینکه همه دانشآموزان مدرسه ضعیف هستند.
۴. عوامل مربوط به اجتماع دوستان نا باب
استفاده نادرست از کلوپهای ورزشی، بدن سازی، بیلیارد و غیره
استفاده نادرست از کافی نتها و گیم نتها گذراندن وقت زیاد در خیابانها و خارج از منزل
گزارش تخصصی معاون آموزشی کاهش افت تحصیلی یکی از دانشآموزان
گزارش تخصصی معاون آموزشی کاهش افت تحصیلی یکی از دانشآموزان
گزارش تخصصی معاون آموزشی کاهش افت تحصیلی یکی از دانشآموزان
گزارش تخصصی معاون آموزشی کاهش افت تحصیلی یکی از دانشآموزان
گزارش تخصصی معاون آموزشی کاهش افت تحصیلی یکی از دانشآموزان
گزارش تخصصی معاون آموزشی کاهش افت تحصیلی یکی از دانشآموزان
گزارش تخصصی معاون آموزشی کاهش افت تحصیلی یکی از دانشآموزان