عنوان گزارش : گزارش تخصصی معلم هنر علاقمند کردن دانش آموزان درس هنر
فایل: (Word) قابل ویرایش
تعداد صفحات: ۲۵
همانطور که میدانیم هنر میتواند ظرفی شایسته برای تمامی افکار، اندیشه ها و عقاید باشد.اگر نظام تعلیم و تربیت بیان هنری به خود گیرد موفقیتش بیشتر از هر زمان دیگر خواهد بود و به طور مستقیم در جنبه های مختلف اسباب رشد را به انسان ها هدیه خواهد داد. کافی است از کارکردهای هنر در مدارس متوسطه اول کمک گرفته و دانش آموزان را با دنیای لذت بخش و شادیآفرین هنر آشنا ساخته و آموزش ها را بر پایه آن استوار نماییم.. توجه به پرورش خلاقیت در دانش آموزان با توجه نیاز روز افزون جامعه ایران اسلامی به خود کفایی کشور روز به روز در نظام آموزشی جای خود را باز میکند و به همین تناسب لازم است توجه به بالا بردن خلاقیت در تربیت دانش آموزان مورد توجه قرار گیرد گزارش تخصصی معلم هنر علاقمند کردن دانش آموزان درس هنر
طبق بررسی هایی که در سال تحصیلی اخیر انجام دادم فهمیدم که دانش آموزان این مدرسه بیشتر وقت خود را صرف درس های پایه مثل ریاضی و علوم میکنند و علاقه چندانی به درس فرهنگ و هنر از خود نشان نمی دهند.همچنین متوجه شدم هیچگونه خلاقیتی در درس هنر از خود بروز نمی دهند.
اینجانب….. در این گزارش تخصصی روش ها و راهکار های علاقه مندی به درس هنر را در دانش آموزان پایه……….بررسی خواهم کرد.
زندگی بدون هنر بسیار بیروح و کسل کننده است. نقش هنر در زندگی این است که به مردم امید و نشاط میدهد. کار دیگر هنر این است که دوست داشتن زندگی را به انسان میفهماند و «زندگی با صفا» را به او نشان میدهد.هنر پدیده ای است که از دیرباز نقشی بسزا در زندگی انسان دارد و تاثیر این موضوع چنان بوده است که همراه بسیاری از صاحب نظران و اندیشمندان در ادیان و مکاتب مختلف از آن به عنوان وسیله ای کارآمد و موثر در جهت ترویج و تبلیغ اندیشه ها و رفتار مورد نظر خود از آن استفاده کرده اند.
درباره این مطلب میان اندیشمندان مختلف اتفاق نظر وجود دارد که «هنر از قدیمیترین و موثرترین پدیده های زندگی فردی و اجتماعی انسان است »، تا جایی که هیچ وسیله یا روش زندگی را نمیتوان پیدا کرد که هنر به نوعی در آن نفوذ نکرده باشد.
مشکلات تدریس هنر، تنها زمان اندک آن و انتظارات دانش آموزان برای فراگیری بیشتر و بهتر هنر نیست.
بسیاری از مشکلات تدریس هنر در مدارس متوسطه اول، ناشی از نقص کتب آموزشی و نگاه کهنه و قدیمی سیاست گذاران آموزشی است. چگونه میتوان بر مشکلات درس “فرهنگ و هنر” در پایه……………… غلبه کرد؟ چگونه میتوان میزان رغبت و شوق دانش آموزان را برای فرا گرفتن درس هنر افزایش داد؟ چگونه میتوان درس هنر را زمینه بروزخلاقیت در دانش آموزان متوسطه اول قرار داد؟ و مهم ترین سوال: چگونه میتوان بروزخلاقیت در دانش آموزان و رغبت و شوق دانش آموزان را برای فرا گرفتن درس فرهنگ وهنر در کتب آموزش هنر برطرف کرد؟ این سوالات از جمله سوالاتی است که با رسیدن به جواب آن میتوان بر بسیاری از مشکلات تدریس هنر فائق شد و فرایند تدریس و آموزش هنر هم برای دبیر هنر و هم برای دانش آموزانش شیرین تر شود.
بی علاقگی به درس هنر در آموزشگاه بنده مرا واداشت تا دست به تحقیق در این زمینه بزنم تا علل آن را بیابم در ضمن از مدیر مدرسه و اولیای محترم که در این کار مرا یاری کردند، تشکر میکنم.
مفاهیم هنر به رقم غوطه وری مان در کشوری هنر آفرین و هنر پرور چندان شناخته شده نیست و در حال حاضر قابلیت های هنر در زندگی روزمره و نظام آموزشی چندان شناخته شده نیست. با تعریف صحیح هنر و آشنا شدن به قوت های آن پی میبریم که تا چه حد از این نیروی نهفته در اصالت های فرهنگی و ملی مان غافل بوده ایم و نتوانسته ایم بهره چندانی در تربیت و تعلیم دانش آموزان داشته باشیم. علاوه بر ایجاد پیوستگی و اتصال فرهنگی در دانش آموزان ضمن آموزش که یکی از اهداف مورد انتظار نظام های آموزشی است توجه به پرورش خلاقیت نیز برای جهش فرهنگی که نوعی جهش فکری را پدید میآورد در کناراین مشخصه در نظر گرفته میشود. و همین عامل در نظام های آموزشی به عنوان یک مشخصه و پارامتری قلمداد میشود که آموزش نوین را از آموزش سنتی متمایز میسازد. در عرصه ی آموزش هنر امروز،
گزارش تخصصی دبیر کار فناوری تشویق دانش آموزان به انجام کار گروهی
“خلاقیت ” یک عنصر اساسی آموزش را تشکیل میدهد که متناسب با نیاز نظام آموزشی بر این ویژگی آموزش هنر در برنامه های درسی قرار گرفته است. توجه به پرورش خلاقیت در دانش آموزان با توجه نیاز روز افزون جامعه ایران اسلامی به خود کفایی کشور روز به روز در نظام آموزشی جای خود را باز میکند و به همین تناسب لازم است توجه به بالا بردن خلاقیت در تربیت دانش آموزان مورد توجه قرار گیرد. تعریف خلاقیت مورد انتظار در دانش آموزان حد خاصی ندارد ولی تعرف این هدف بر اساس حداقل ها این است که دانش آموز بتواند در طول یک سال آموزشی بتواند نیازهای آفرینشی خود را که در وجود درونی اش قرار گرفته پیدا کرده و متناسب با آن به آفرینشی دور از تقلید دست بزند. در فرآیند آفرینندگی دانش آموز با لذت بردن از کشفی که از درون خود کرده است نه تنها به اهداف آموزشی درس هنر میرسد که در صورت توجه بیشتر با خلق آثار هنری که ناشی از نیروی بدست آمده اش در درس هنر میباشد زمینه خلاقیتش برای کشف و آفرینش در حوزه های دیگر علوم نیز فراهم میشود. در جریان درس “فرهنگ و هنر” هم و غم دبیر هنر نباید با زمانی اندک و امکانات محدود صرفا آموزش باشد مباحث کتاب باشد. وانگهی، نظام آموزش رسمی و همچنین آموزش آزاد هنر هیچ یک نمیتوانند زمانی نامحدود و برنامه ای فردی برای آموزش تدارک ببینند. ازاین رو، آن چه که به واقع عملی و امکان پذیر است، انتقال دانش و فن هنری و تا حدودی اخذ مهارت است. توفیق در این برنامه ها به مفهوم پرورش استعدادهای ناآشکار و زمینه سازی برای آغاز کار هنری است، همان هدفی که آموزش هنر دنبال میکند. مطابق اهداف نظام آموزشی و آموزش متوسطه اول هدف از گنجاندن درس ” فرهنگ و هنر” تربیت هنرمند نیست که البته این تربیت اگر صورت بگیرد خیلی آرمانی و قابل ستایش است بلکه هدف اصلی پرورش دانش آموز متاثر از ارزش های موجود در هنر است و بدیهی ترین این ارزش ها پرورش دانش آموزانی خلاق و پویاست. بر همین اساس باید دید چگونه میتوان بر مشکلات درس “فرهنگ و هنر” در مقطع متوسطه اول غلبه کرد و این درس را به عنوان درسی لذت آفرین و جذاب ارائه کرد تا دانش آموزان با جدای از مشکلات حاشیه ای این درس به اهداف اصلی آن پی ببرند؟ اینجانب اعظم عباسی در اقدام پژوهی فوق روش ها و راهکار های علاقه مندی به درس هنر را در دانش آموزان پایه هفتم بررسی خواهم کرد.
اینجانب…..دبیر درس….. آموزشگاه….شهرستان…. هستم بنده دارای…. سال سابقه خدمت در آموزش و پرورش میباشم و در پایه….. این آموزشگاه…. نفر دانش آموز دارم..دانش آموزان این مدرسه دارای علاقه زیاد به تحصیل هستند و با اشتیاق وارد کلاس میشوند و من هم با چنین دانش آموزانی میتوانم از روش های مختلف تدریس استفاده کنم و در کار خود موفق هم هستم.در ابتدای سال تحصیلی مدیر محترم جلسه ی شورای دبیران را تشکیل داد که اکثر دبیران از جمله خود من هم در این جلسه شرکت نمودم. مدیر و معاونین مدرسه گزارشی از عملکرد سال تحصیلی دانش آموزان را ارائه دادند و از وضعیت درسی دانش آموزان و علاقه آنها به تحصیل صحبت کردند و خاطرنشان ساختند که دانش آموزان این مدرسه از وضعیت درسی نسبتا بالایی برخوردارند.ولی طبق بررسی هایی که خود من انجام دادم فهمیدم که دانش آموزان این مدرسه بیشتر وقت خود را صرف درس های پایه مثل ریاضی و علوم میکنند و علاقه چندانی به درس فرهنگ و هنر از خود نشان نمی دهند.همچنین متوجه شدم هیچگونه خلاقیتی در درس هنر از خود بروز نمی دهند و فقط به دنبال رفع تکلیف هستند. بنا بر این تصمیم گرفتم این دانش آموزان را با ارائه راهکار های جذاب خلاقانه به درس هنر علاقه مند نمایم.
با شروع کلاس ها من برای تدریس درس فرهنگ و هنر وارد کلاس……………….. شدم بعد از سلام و احوالپرسی خودم را معرفی کردم و از آنها خواستم که خودشان را برای من معرفی کنند و این کار را کردند.
بعد از این در مورد اهمیت درس فرهنگ و هنر برای آنها سخنرانی کردم. و در مورد فایده های هنر برای زندگی شان در جهان امروز توضیحاتی دادم. در ضمن صحبت متوجه شدم که بیشتر دانش آموزان به همدیگر نگاه میکنند و زیر لب چیز هایی میگویند و حتی حرکاتی هم دارند و گاهی مواقع با هم حرف میزدند. وقتی کلاس تمام شد دانش آموزان با سرعت از کلاس خارج شدند، این امر باعث تعجب من شد.
جلسه بعدی قبل تدریس یک ارزشیابی تشخیصی از دانش آموزان کلاس………………. به عمل آوردم نتیجه این آزمون به این صورت بود که از کل دانش آموزان این کلاس فقط ٣ نفر امتیاز بالاتر از حد متوسط کسب نمودند که این نشان دهنده عدم علاقه آنها به درس هنر بود.
پژوهش خود را شروع کردم در ادامه تلاش کردم آنها را به اظهارنظر و بحث و بحث و گفتگو ترغیب کنم و خود هم از آنها سوالاتی میپرسیدم و از این طریق آنها را به درس علاقمند سازم. اما آنها تمایلی به شرکت در بحث از خود نشان نمی دادند و سوالاتی که میپرسیدیم جدایی غلط یا ناقصی میدادند و بعضی ها میگفتند ما نمی دانیم، متوجه نشدیم. البته در حین تدریس و جلسه بعد رفتارهای از این دانش آموازنی سرزده از جمله:
١. در زمان تدریس توجهی به کلاس نداشتند، همیشه به دنبال بهانه ای بودند تا بخندند تا پرنده ای از پشت پنجره عبور کند یا شخصی از آن جا عبور کند تا به آن نگاه کنند و دیگران را متوجه آن نمایند. یا اینکه صدایی از بیرون از کلاس بشنوند و آن را بهانه فرار از درس قرار دهند.
٢. وقتی که درس اول تدریس شد برای آنها تکالیفی را مشخص کردم که باید انجام میدادند اما وقتی که در جلسه بعد وارد کلاس شدند جز همان سه نفر که تقریباً انجام داده بودند، بقیه بدون تغییر در رفتار آنها وارد کلاس شدند. وقتی علت را از آنها پرسیدم بهانه واهی آوردند و به دنبال توجیه کار خود بودند.
٣. در حین تدریس مدام با یکدیگر حرف میزدند یا اگر یکی حرفی میزد به جای دبیر سعی میکردند که او را ساکت کنند تا از این طریق فرصتی برای فرار از درس پیدا کنند.
۴. مشاهده میشد در کلاس درس مدام حرکت میکردند و احساس بی قرار ی میکردند یا نفس عمیق میکشیدند و با صدای بلند نفس را از دهان خارج میکردند یا خمیازه میکشیدند یا اجازه بیرون رفتن میخواستند، اگر یکی را اجازه میدادی بیرون از کلاس برود، بقیه هم چنین تقاضایی را داشتند.
مشاهده چنین رفتارهای غیرطبیعی دانش آموزان در کلاس باعث نگرانی من شد. و برای من ایجاد سوال شد که چرا دانش آموزان رفتار هایی دارند چنین برای بهبودی کار پرسشنامه ای را تهیه کردم در آن سوالاتی را در مورد علاقه آنها به درس و کلاس هنر و دبیر هنر پرسیدم. در این نظرسنجی ۶٨ درصد دانش آموزان علاقه ای به درس و کلاس و ۶۵ درصد هم علاقه ای به دبیر نداشتند. وقتی از فواید درس هنر برای سرنوشت آنها در زندگی آینده سوال مطرح کردم، ٧٢ درصد دانش آموزان درس هنر را بی فایده دانستند و عنوان کردند که علاقه و خلاقیت در هنر تأثیری در پیشرفت شغلی آینده و زندگی آنها نداردودر ادامه وقتی که خواستم درس های ریاضی، علوم، کار و فناوری، تاریخ و جغرافیا از لحاظ تأثیر آنها بر زندگی شان رتبه بندی کنند ٧٨ دانش آموزان رتبه شش را به هنر دادند. حال سوالی که برای من مطرح است این است که چرا دانش آموزان به کلاس و درس هنر علاقه ای نشان نمی دهند و از آن گریزان هستند؟ من به عنوان دبیر هنر چگونه میتوانم علاقه دانش آموزان را به درس هنر بهبود بخشم؟
به منظور آشنایی با عقاید فیلسوفان و اندیشمندان در این باب به تعاریفی در ذیل اشاره میشود که هر کدام از منظری خاص ناظر دنیای وسیع هنر بوده اند و تحقق هر یک از آنها گامی بزرگ در جهت موفقیت انسان هاست:
آیت ا… خامنه ای: هر اندیشه ای که در قالب هنر نگنجد ماندگار نیست.
اسکار وایلد: هنر کلید فهم زندگی است.
نیما یوشیج: آن چه در هنر اساس زیبایی است، راستی و درستی است.
ارسطو: هنر تقلیدی از طبیعت است.
هگل: هنر کوششی برای ایجاد زیباییست.
تولستوی: هنر انتقال تجربه شخصی هنرمند و سرایت دادن این احساس به دیگران است.
هانری برگسون: هنر صرفاً مشاهده مستقیم واقعیت است.
علقمند کردن دانش آموزان به درس فرهنگ و هنر با روش های خلاقانه
١ – چگونه میتوان بر مشکلات درس “فرهنگ و هنر” در پایه……………… غلبه کرد
٢ – چگونه میتوان میزان رغبت و شوق دانش آموزان را برای فرا گرفتن درس هنر افزایش داد
٣ – چگونه میتوان درس هنر را زمینه بروزخلاقیت در دانش آموزان متوسطه اول قرار داد
۴ – چگونه میتوان بروزخلاقیت در دانش آموزان و رغبت و شوق دانش آموزان را برای فرا گرفتن درس فرهنگ وهنر در کتب آموزش هنر برطرف کرد
در مقایسه با شاخص، دانش اموزان باید به درس فرهنگ و هنر به اندازه دروس دیگر مثل ریاضی اهمیت بدهند و به ان علاقمند باشند.
منابع گرد آوری اطلاعات من دانش آموزان، اولیا دانش آموزان و همکاران میباشد. در این راستا روش هایی که برای جمع آوری اطلاعات استفاده کردم عبارتند از: الف) مشاهده ب) پرسشنامه ج) مصاحبه د) اسنادی
الف) مشاهده: در مشاهده سعی کردم رفتارهایی را که بیانگر بی علاقگی دانش آموزان به درس هنر است را مورد توجه قرار دهم و آنها را ثبت کنم و بعد در پی حل آن بر آیم.
در ابتدای سال تحصیلی وقتی وارد کلاس شدم مشاهده کردم بسیاری مشغول حرف زدن هستند. از آنها خواستم که سکوت کلاس را رعایت کند و به حرف های من توجه کنند با این حال تعدادی هم تذکر مرا نادیده گرفتند وقتی تدریس درس را شروع کردم دانش آموزان توجهی به درس نداشتند و با حرکاتی که داشتند متوجه شدم احساس بی قرار میکنند. دائماً به بهانه های واهی با دوستانشان حرف میزند و اجازه خروج از کلاس را میخواهند. در حین تدریس از آنها سوالاتی از آنها میپرسیدم و جوابی نمی دادند با این شیوه سعی داشتم آنها را در تدریس فعال سازم و تمایل آنها را بر شرکت در فعالیت های هنری برانگیزم اما زیاد موفق نبودم. وقتی دلیل را از آنها پرسیدم.آنها جواب دادند که ما علاقه ای به درس هنر و کلاسش نداریم چون فایده ای برای ما ندارد.
ب) پرسشنامه: در پرسشنامه من سوالات مختلفی را مطرح کردم تا علل این بی علاقگی را در دانش آموزان پیدا کنم و بهتر بتوانم با اقدامات درست به درمان آن بپردازم. پایین بودن سطح آرزوها یکی از عواملی است که باعث بی علاقگی دانش آموزان به تحصیل خصوصاً به درس هنر شده است.. درس هنر چون دارای مفاهیم انتزاعی است و به نظر آنها ارتباطی با آینده شغلی آنها ندارد بی علاقگی دراین درس بیشتر احساس می شود.عامل دیگری که باعث بی علاقگی دانش آموزان مورد تحقیق من به درس هنر شده شیوه تدریس دبیر و چگونگی برقراری ارتباط او با دانش آموزان است.
در سال های گذشته در دوره ابتدایی از روش سخنرانی استفاده شده بود و کمتر از وسایل کمک آموزشی برای ایجاد انگیزه در میان دانش آموزان استفاده میشد.موضوع دیگری که در پرسشنامه مطرح کردیم که بیانگر عدم تمایل دانش آموزان به کتاب فرهنگ و هنر است مربوط به کیفیت محتوا و حجم کتاب و کم بودن ساعت آموزش هنر در طول یک هفته است. کتاب هنر علم امروز دانش آموزان نیست و دانش آموزان احساس بیگانگی با آن میکنند.مطالب این کتاب هم بیشتر جنبه خلاقانه دارند و کمتر جنبه توصیفی دارند بخش دیگر از عدم تمایل دانش آموزان به کتاب هنر مربوط به نگاه و برخوردضعیف متولیان آموزشی به این کتاب و عدم اختصاص امکانات و بودجه کافی برای جذاب نمودن این درس است.
ج) مصاحبه: مصاحبه را با والدین و همکاران انجام دادم طی دعوتی که از اولیای دانش آموزان به مدرسه داشتم،آنها عنوان داشتند: نمی توانیم کمک های لازم را به آنهابکنیم و بیشتر نظارت بر کارهای دانش آموزان رامحول به مادر میکنند و چون پدر بیشتر وقت خود را صرف کار در بیرون از خانه میکند در نتیجه با خستگی تمام وارد خانه میشود دیگر توان توجه به کار دانش آموز با نظارت بر کار او را ندارد.
بیشتر وظایف خود را تامین نیازهای مادی میدانند. و مادر هم چون بچه ها حرف شنوی کمتری هم از او دارند در نتیجه بی توجه به تحصیل بچه ها و نیز عدم ابراز علاقه به دانش آموازن باعث بی علاقگی به درس خصوصاٌ هنر شده است.
بسیاری از خانواده ها از برقراری ارتباط درست با فرز ندانشان ناتوان هستند این ناتوانی نه تنها در مورد جنبه های مادی بلکه در مورد جنبه های عاطفی و روانی نیز وجود دارد. مجموعه این رفتارها سبب بسیاری از رفتارهای ناخوشایند و بی تفاوت نسبت به درس هنر شده است. در کنار آن برخی از خانواده ها دارای تعدادفرزندان بیشتر ٣ نفر با فاصله سنی کم هستند در نتیجه چنین خانواده هایی فرصت کمتری پیدا میکنند تا به تک تک فرزندان خود توجه کنند. از این رو در چنین محیط ی فرزندان کمتر مورد توجه قرار میگیرند و مورد حمایت قرار میگیرند و تشویق های لازم از طرف خانواده از فرزندان نمی شود. در نتیجه هم این عوامل باعث بی علاقگی دانش آموزان به درس هنر شده است.
مصاحبه با همکاران برای من بسیار مهم بود زیرا با توجه به موضوعاتی که در بالا مطرح شده ارتباط تنگاتنگی با کار همه همکاران داشته است. پس روش هایی که آنها برای علاقه مند ساختن دانش آموزان به درس در پیش گرفتند، میتوانند مفید باشد.
گزارش تخصصی معلم هنر علاقمند کردن دانش آموزان درس هنر
گزارش تخصصی معلم هنر علاقمند کردن دانش آموزان درس هنر
گزارش تخصصی معلم هنر علاقمند کردن دانش آموزان درس هنر
گزارش تخصصی معلم هنر علاقمند کردن دانش آموزان درس هنر
گزارش تخصصی معلم هنر علاقمند کردن دانش آموزان درس هنر
گزارش تخصصی معلم هنر علاقمند کردن دانش آموزان درس هنر
گزارش تخصصی معلم هنر علاقمند کردن دانش آموزان درس هنر
گزارش تخصصی معلم هنر علاقمند کردن دانش آموزان درس هنر
گزارش تخصصی معلم هنر علاقمند کردن دانش آموزان درس هنر
گزارش تخصصی معلم هنر علاقمند کردن دانش آموزان درس هنر
گزارش تخصصی معلم هنر علاقمند کردن دانش آموزان درس هنر
گزارش تخصصی معلم هنر علاقمند کردن دانش آموزان درس هنر
گزارش تخصصی معلم هنر علاقمند کردن دانش آموزان درس هنر
گزارش تخصصی معلم هنر علاقمند کردن دانش آموزان درس هنر
گزارش تخصصی معلم هنر علاقمند کردن دانش آموزان درس هنر
گزارش تخصصی معلم هنر علاقمند کردن دانش آموزان درس هنر
برچسبها:گزارش تخصصي دبیر هنر, گزارش تخصصي معلم هنر, گزارش تخصصي معلم هنر علاقمند کردن دانش آموزان به درس هنر