عنوان گزارش : حل مشکلات رفتاری یکی از دانش آموزان با ورزش
فایل : (Word) قابل ویرایش
تعداد صفحات: ۲۳
آمادگی جسمانی دانشآموزان یک امر بنیادی و اساسی است که سلامت و قدرت افراد و اجتماع را تضمین میکند. دانشآموزی که قدرت و کارآیی لازم بدنی را دارد، قادر است وظایف و کارهای روزانه خود را بدون احساس خستگی انجام دهد و توانایی لازم را برای گذراندن اوقات فراغت یا مقابله با پیشامدهای ناگهانی به دست آورد. چنین فردی از بیماری و نارساییها و نواقص جسمی به دور خواهد ماند و استقامت، چابکی، انعطاف پذیری و سرعت از ویژگیهای چنین دانشآموزی است.
دانشآموزان باید هر روز به فعالیتهای منظم ورزشی براساس قدرت بدنیشان بپردازند تا قدمهای صحیح به سوی آمادگی و کارآیی بدنی برداشته شود زیرا توجه به کارآیی بدن موجب میشود استخوان ها، مفاصل و عضلههای بدن برای انجام حرکات و فعالیتها نیرومند شوند. دستگاههای تنفس و جریان خون نیز تا حد بسیاری از اجرای برنامهها و حرکتهای صحیح ورزشی سود میبرد.
هرچه برنامههای مناسب ورزشی، زودتر و در سنین کمتری اجرا شود، ابتلا به امراض قلبی و دیگر نارساییها کمتر خواهد بود. ارتباط بین آمادگی بدن و سرعت انتقال، یادگیری، انظباط، سازگاری با محیط، ایجاد صفات اجتماعی و تعاون با دیگران غیرقابل تردید است و مربیان باید به آن توجه کنند. مهارتهای بدنی زاییدن قدرت استقامت و چابکی بدن است و با اجرای برنامههای صحیح ورزشی به دست میآید.
مطالعات جدید در مورد مغز و شیوه یادگیری مغز برای معلمان و والدین، دیدگاههای جدیدی درباره تدریس و یادگیری ایجاد کرده است پژوهشهای جدید نه فقط یافتههای نوینی را عرضه کرده است، بلکه به نوسازی برداشتهای قدیمی درباره یادگیری هم کمک کرده است.
پژوهشهای مغز محور، جدا از جنبش آموزش و پرورش نیستند، بلکه آنها رویکردهایی هستند که آموزش و پرورش را مرتفع میسازند. (کانی ١٩٩٠). با آن که برخی پیشنهادهای پژوهشی مغز محور، دیر به بار مینشینند، ولی بینشها و چشم اندازهای عملیاتی هم عرضه میکنند حتی برای ساختمان سازی و آماده سازی فضای بازی در مدارس.
اریک جنسن (١٩٩۵) در کتاب جدید خود تحت عنوان تدریس مبتنیبر مغز اظهار میکند که همگی درصدد هستیم تا راه حل هایی برای مسائل و چالشهای آموزش و پرورش بیابیم و باید در کاربرد یافتههای جدید تا حدودی احتیاط کنیم. آن گاه که فردی رویکرد خاص سازگار با مغز برای ارتقای یادگیری معرفی میکند، به واقع، آن نمیتواند گام نهایی درباره یادگیری و تدریس باشد.
حال آن قدری که معلمان ورزش میتوانند در میدان ورزش بچهها را تربیت کنند، در کلاس واقعاً نمیشود آنها را تربیت کرد، برای این که در کلاس، بچهها خودشان را جمع وجور میکنند و آدم نمیفهمد که ذات آنها چیست. (شهید بزرگوار رجایی)
یادگیری و عملکرد مهارتهای حرکتی همواره مورد توجه بوده است زیرا مهارتهای بنیادی و ابتدایی از همان اوایل دانشآموزی کسب میشوند و به تدریج به کنترل قامتی دست مییابند و برای رسیدن به این مرحله دانشآموز باید مراحل رشدی خود را به طور متوالی طی نماید و این مهم در بدو تولد نوزاد با انجام حرکات غیرارادی در دستان نوزاد شروع و به تدریج به کنترل گردن و در سنین بالاتر به کسب مهارتهای پیشرفته مثل مهارتهای دست کاری (دریافت، پرتاب و…) و مهارتهای جابجایی میشود.
دانشآموز همچنان، روابط اجتماعی و مهارتهای مرتبط به آن را کسب مینماید عملکرد مهارتهای حرکتی نیز سازگارتر و متعادل تر میگردد. حرکت جزء اساسیترین عوامل زندگی انسان است و نقش مهمی در رشد عمومی و به خصوص رشد ذهنی دارد. (حرکت یعنی زنده بودن و زندگی کردن).
مسئله مهمی که از نظر تربیتی برا ی جامعه ما در خور توجه است پرورش نونهالانی است که سازنده جامعه فردا هستند ما مربیان باید با حوصله و بردباری تمام مشکلات دانشآموزان را شناسایی کرده و در جهت رفع آنها تلاش کنیم.
در اوایل سال تحصیلی متوجه شدم که یک نفر از دانشآموزانم از لحاظ اخلاقی مشکل دارد و پرخاشگری میکند و حالت نشاط و شادی را از زنگ ورزش گرفته است و مرتب با کوچکترین حرکتی جر و بحث میکرد.
احساس کردم با این روش دانشآموزان دیگر رنج میبرند و نمی توانند به راحتی و شادابی ورزش کنند و باید فکری کنم که با هر روش ممکن جلوی پرخاشگری این دانشآموز گرفته شود تا فضای کلاسم با نشاط و شاداب گردد و دانشآموزانم از زنگ ورزش لذت کافی ببرند و به فکر راهکارهایی افتادم.
حل مشکل رفتاری دانشآموز بوسیله ورزش
١ – بررسی علل پرخاشگری ورفتار ناشایست دانشآموز
٢- چگونگی استفاده از ورزش برای حل مشکل بدرفتاری دانشآموز
در مقایسه با شاخص باید بتوان بوسیله تاثیر ورزش برمتغیرهای روان شناختی فرد، رفتار ناشایست را در دانشآموز کاهش داد.
برای این کار ترجیح دادم نخست با خود دانشآموز صحبت کنم تا نظر خود را بگوید از چهره دانشآموز مشخص بود که در خانواده مشکل دارد و ارتباط بین پدر و مادرش خوب نیست که تأثیر سوئی روی اخلاق دانشآموز گذاشته است، به خاطر اینکه در خانه آرامش نداشت در مدرسه مدام به دانشآموزان پرخاشگری میکرد.
با توجه به اینکه خودم به تنهایی نمی توانستم مشکل دانشآموز را حل کنم چون فقط زنگ ورزش با من سر و کار داشت بقیه ی اوقات با دبیر مربوطه در کلاس بود و با مدیر و معاون هم در زنگهای صبحگاه و مراسم دیگر ارتباط داشت. تصمیم گرفتم از همه کمک بگیرم.
در مرحله دوم با معلم مربوطه دانشآموز صحبت هایی داشتم و سوال از پرخاشگری دانشآموز کردم.
معلم مربوطه اظهار داشتند که این دانشآموز به بهانههای مختلف دوست دارد دانشآموزان دیگر را اذیت کرده و با پرخاشگری نظم کلاس را به هم بزند معلوم شد که در زنگهای کلاسی پرخاشگری دانشآموز زیادتر است اما در زنگ ورزش کمتر است..
از معلمان سالهای قبل در مورد وضعیت اخلاقی این دانشآموز سوال کردم به این نتیجه رسیدم که از همان سال قبل اخلاق و رفتار او به همین منوال بوده است و در کلاس خیلی اذیت میکرده ولی زنگهای ورزش آرام تر بوده است.
از مدیر و معاون آموزشی مدرسه سوالاتی در مورد وضعیت دانشآموز شد که آنها هم از اخلاق و پرخاشگری نامبرده راضی نبودند و میگفتند در مراسم صبحگاه یا مراسم مختلفی که برگزار میشود بی نظمی به وجود میآورد.
از دانشآموزان مدرسه در زنگ تفریح سوالاتی در مورد دانشآموز شد عده ی زیادی شکایت داشتند، و عده ی کمی تا حدودی راضی بودند.
از معلم ورزش سال قبل پرسیدم در جواب پاسخ داد این دانشآموز هنگام بازیهای گروهی آرام تر بوده ولی در کلاس درس دوستان خود را اذیت و پرخاشگری میکرده است.
از مستخدم مدرسه در مورد وضعیت دانشآموز سوال کردم راضی نبود و میگفت حتی این دانشآموز حاضر نیست آشغال خود را در سطل بریزد و اگر تذکر داده شود عصبانی میشود و پرخاشگری میکند در جلسه ی شورای دبیران مشکل دانشآموز مطرح شد روی هم رفته دبیران راضی نبودند.
یک روز که از کنار پدر دانشآموز رد میشدم بچه هایی را دیدم که در کوچه بازی میکردند مکث کرده و در مورد فرد مورد نظر سوالاتی پرسیدم معلوم بود زمانی که با بچهها در کوچه است باز هم پرخاشگری میکند.
یک روز با مادر دانشآموز صحبت کردم معلوم شد که مادرش هم رضایت از کارش ندارد و گله و شکایت میکرد و میگفت هر زمان که به خانه اقوام و خویشان هم میرویم با بچههای آنها هم سازش ندارد و به بهانههای مختلف پرخاشگری میکند.
باز با خود دانشآموز مصاحبه کردم و از او سوالاتی پرسیدم از جمله: آیا از نظر اقتصادی وضع خوبی دارید؟ رابطه پدر و مادرت با شما چگونه است؟ ارتباط پدر و مادرت با هم چگونه است؟
رفتارت با بقیه ی افراد خانواده چطور است؟ آیا ورزش و تفریح را دوست داری؟ آیا اوقات فراغت به تفریح و گردش میروید؟ چند تا فرزند هستید؟ سطح سواد پدر و مادرت چقدر است؟ و……
از تمام حرفهای دانشآموز نتیجه گرفتم که از نظر اقتصادی وضع خوبی ندارند و پدر و مادرش کم سواد هستند و پدر به خاطر کارهای سنگین و مشکلات مالی پرخاشگر است و با بقیه ی افراد خانواده هم بد اخلاقی میکند و رفتار او در فرزندشان تأثیر گذاشته و کاری به تفریح و گردش و ورزش ندارند و از نظر اخلاقی به ترتیب فرزندان توجهی نداشته و از لحاظ امنیتی این دانشآموز در خانه احساس آرامش خوبی ندارد.
با توجه به این مشکل با همکاری بقیه ی همکاران و با کمک گرفتن از مشاور اداره، خانواده دانشآموز، مطالعه ی کتابهای گوناگون و کتابهای پیوند و…. تصمیم به حل مشکل گرفتم.
مرحوم شهید دکتر رجایی فرموده اند: آن قدری که شما (دبیران ورزش) میتوانید در میدان ورزشی بچهها را تربیت کنید در کلاس واقعاً نمی شود آنها را تربیت کرد. برای این که در کلاس من بارها گفته ام بچهها خودشان را جمع و جور میکنند و آدم نمی فهمد که ذات آنها چیست؟
کودکان امروز، مسئولان امور فردا هستند. اگر آنان را درست تربیت کنیم، زندگی شاداب خود را در خدمت به جامعه خواهند داشت حرکت و فعالیتهای بدنی و ورزش بعنوان یک نیاز اساسی برای بهزیستی افراد بشری و جوامع علمی پذیرفته شده است.
من به عنوان یک دبیر دوره ی متوسطه وظیفه خود دانستم که یک دبیر ورزش دوره متوسطه باید با تئوریهای روان شناختی بازی اشنا باشد همانطور که فروید، انگیزه اصلی بازی را تخلیه هیجانی دانسته و معتقد است که بازی با به وجود آوردن آرامش، موجب کسب لذت و آرامش میشود.
پس من هم به عنوان یک دبیر علاقمند به شغلم تصمیم گرفتم برای به دست آوردن شادابی و برطرف کردن پرخاشگری دانشآموزانم مطالعه و تحقیق کنم به همین دلیل کتابهای روانشناسی ورزشی و زیورهای ورزشی را مطالعه کردم و از سایتهای اینترنتی و استفاده از تحقیقات دیگران و کمک گرفتن از همکاران دیگر و مدیر مدرسه سعی کردم مشکل را حل کنم.
تأثیر ورزش بر متغیرهای روان شناختی
تحقیقات بسیاری نشان داده است که ورزش علاوه بر اینکه ابزار ارزشمندی برای حفظ سلامت جسمانی است رابطه نزدیکی با سلامت روانی و به ویژه پیشگیری از بروز ناهنجاریهای روانی دارد. ورزش از اضطراب و افسردگی میکاهد، اعتماد به نفس را افزایش میدهد و خودپنداره را تقویت میکند. ورزش به ویژه در سنین دانشآموزی و نوجوانی مفر سالمی برای آزاد کردن انرژیهای اندوخته شده است و این خود بسیار لذت بخش و آرامش دهنده است.
شرکت در فعالیتهای ورزشی به اجتماعی شدن و کسب مهارت و کفایت و همچنین دوست یابی و ارتباط سالم با همسالان کمک میکند. در جریان یکی از پژوهشهای اخیر در ایالات متحده ۶۵ درصد از جوانان ابراز کردند که ورزش آنها را از اعتیاد به الکل و مواد مخدر بازداشته است. (سیمون ١٩٩٩).
در جریان فعالیتهای ورزشی شدید میزان ترشح اندورفینها افزایش مییابد و به همین دلیل ورزشکاران پس از انجام تمرینات احساس لذت و آرامش خاصی میکنند که به آن اصلاحاً joggrs high گفته میشود. با توجه به شباهت بین اندورفینها و ترکیبات افیونی، ورزش کردن میتواند جایگزین سوءمصرف مواد مخدر در معتادان شود.
در نتیجه تمرینات ورزشی مدام میزان جریان خون در مغز افزایش مییابد. افزایش جریان موجب اکسیژن رسانی و تغذیه بهتر نرونهای مغز شده و از تنگ شدن عروق مغز جلوگیری میکند. این تأثیرات خود موجب پیشگیری از فراموشی و زوال توانمندیهای ذهنی در سالمندان میشود. تمرینات ورزشی همچنین موجب آزادسازی نوعی فاکتور رشد به نام B. D. N. F میشود که میتواند نرونها را در مقابل آسیب و صدمه مقاوم نموده و از بروز بیماریهای آلزایمر و پارکینسون تا حدود زیادی جلوگیری کند.
بر طبق نتایج آزمایش هایی که اخیرًا در رابطه با تأثیر ورزش بر حافظه انجام شده، افزایش میزان تولید BDNF میتواند بر یادگیری و حافظه تأثیر مثبت داشته باشد. بنابراین در نتیجه تمرینات ورزشی، میزان جریان خود در مغز، تعداد سلولهای مغز در ناحیه هیپوکامپ و ترشح مولکولهای حفاظتی مانند BDNF افزایش مییابد. مجموعه این فرآیندها میتواند موجب بهبود حافظه و به تعویق انداختن بیماری آلزایمر شوند (برکتولد).
انجام تمرینات ورزشی میتواند کاهش توانمندیهای شناختی را که در اثر سالمندی حادث میشود به تأخیر اندازد. تمرینات ورزشی رشد سلولهای عصبی و گسترده شدن ارتباطات بین سلولی که برای یادگیری و حافظه ضرورت دارد میتواند مغز را جوان و فعال نگهدارند. (کریستیت یافه).
دکتر یافه تأثیرات تمرین بر سلولهای عصبی ناشی از افزایش جریان خون در مغز است که منجربه آزاد شدن فاکتورهای رشد میشود و میتواند از سکته مغزی پیشگیری نماید. از سوی دیگر تمرینات ورزشی میتواند مانند برخی ترکیبات دارویی، موجب آزادسازی سروتونین، نوراپی نفرین و دوپامین شود.
اگر چه مغز انسان بالغ فقط دو درصد از وزن بدن او را تشکیل میدهد، ولی به تنهایی بیست درصد از انرژی جسمانی را مصرف میکند. انرژی مصرفی مغز از طریق خون پراکسیژن تدارک میشود، اکسیژن مصرفی مورد نیاز از طریق ششها تأمین میگردد. مغز انسان در هر ساعت به گردش ٨ گالن خون یا در هر روز تقریباً ٢٠٠ گالن (٨٠٠ تا ۶٠٠ لیتر) خون نیاز دارد. توازن الکترونیکی مناسب برای کارکرد مغز از طریق آب بدن به دست میآید. برای حصول این توازن، هر فرد بالغ باید ۶ تا ١٢ لیوان آب بنوشد. از دست دادن آب بدن در طول ساعات حضور دانشآموزان در کلاس درس عاملی برای آسیبهای یادگیری، تنبلی و بیحالی است. (هانافورد ١٩٩۵).
عامل حیاتی دیگر برای کارکرد مطلوب مغز، اکسیژن است. بدون هوای تازه، نمیتوان انتظار داشت که مغز کارکرد بهینه ای داشته باشد. از این رو، طراحی ساختمان مدارس و در پیش بینی تسهیلات و تجهیزات مدارس، نباید تأمین هوای تازه کلاسهای درس مورد غفلت قرار گیرد. هنگام یادگیری، سلولهای مغز- نرون ها- اطلاعات را تقریباً با سرعتی بیش از ٣٠٠ کیلومتر در ساعت انتقال داده یا مورد تبادل قرار میدهند. هر نرون میتواند هزاران سیگنال یا علامت را از سایر منابع نرونی، بدون آن که با آنها ارتباط داشته باشد، دریافت کند. نرون ها، پیامها را بیشتر به صورت شیمیایی تبادل میکنند (جنسن ١٩٩٨).
انرژی لازم برای فعالیت نرونی، انرژی الکتریکی و شیمیایی است. ماهیت عمل نرون ها، مغز را به یک پردازشگر الکترو- شیمیایی تبدیل کرده است. الگوی یادگیری مغز از زمان تولد و بنا به دیدگاهی عمر از دوره جنینی آغاز میشود. شیوه پاسخ وی و سازگاری فرد با محیط، نحوه زیست و یادگیری مغز را تعیین میکند. الگوی یادگیری پایه گذاری شده را فرو بریزد. مدارس، یکی از مراکز عمده برای ایجاد تغییر در الگوهای یادگیری دانشآموزان هستند.
بازی، ورزش، تجربیات عملی و انواع فعالیتهای چالش برانگیز منبع اصلی یادگیری هستند. با این همه، هنوز مدارس برخلاف الگوهای یادگیری دانشآموزان طراحی میشوند. برای نمونه، استخر شنا از محیطهای محرک و چالش برانگیز برای دانشآموزان ابتدایی و راهنماییاند، ولی مدارس به ندرت به آن دسترسی دارند.
حل مشکلات رفتاری یکی از دانش آموزان با ورزش
حل مشکلات رفتاری یکی از دانش آموزان با ورزش
حل مشکلات رفتاری یکی از دانش آموزان با ورزش
حل مشکلات رفتاری یکی از دانش آموزان با ورزش
حل مشکلات رفتاری یکی از دانش آموزان با ورزش
حل مشکلات رفتاری یکی از دانش آموزان با ورزش
حل مشکلات رفتاری یکی از دانش آموزان با ورزش
حل مشکلات رفتاری یکی از دانش آموزان با ورزش
سلام
من استفاده کردم
خیلی خوب بود