عنوان گزارش : افزایش نمرات مستمر و پایانی دانشآموزان با راهکارهای خلاقانه
نوع فایل : (Word) قابل ویرایش
تعداد صفحات: ۲۵
آنچه باعث ارتقاء سطح علمی دانشآموزان مقطع هنرستان و دبیرستان میشود، علاوه بر برخورداری از دبیرانی بامعلومات و باتجربه برخورداری ازکتبی است که بتواند نیازهای علمی دانشآموزان را برطرف کند.
در حال حاضر مسئله ای در مدارس به شکل رقابتی مطرح است به عنوان “درصد قبولی “، که این موضوع بین مدارس مختلف شهر، شهرستان، استان و کشور به صورت معضلی در آمده است، دبیران زیادی میتوانند شهادت بدهند که مدیر مدرسه از آنان خواسته است همه دانشآموزان را “قبول ” کنند و “نمره ” بدهند تا شاخص درصدقبولی به عنوان ملاک رسمی موفقیت یک مدرسه و مدیر بالا برود!
آنچه در این مبحث کوتاه به آن پرداخته میشود، عمکرد نا درست در برخورد با دانشآموزان ضعیف است، دانشآموزانی که برای ادامه تحصیل بی انگیزه هستند و این بی انگیزگی باعث شده است که نه تنها به درس و مدرسه علاقه نشان ندهند بلکه از آن به نوعی فراری باشند و مدرسه را تنها مفری بدانند برای دوست یابی و تفریح و وقت گذرانی و البته مسائل حاشیه ای دیگر که باز هم پرداختن به آنها مورد بحث ما نیست. اما همین دانشآموزان ضعیف و فراری از مدرسه که شاید در طول مدت تحصیل خود حتی یک بار هم بعضی از دروس را نمره خوبی نگیرند به راحتی در پایان سال نمره قبولی میگیرند و به سطوح بالاتر میروند، مسئله و سوال اصلی این است، چرا چنین اتفاقی میافتد و چرا باید زمینه ای برای چنین فاجعه ای وجود داشته باشد؟مسئله دیگری که باعث شده دانشآموزان بدون داشتن سواد علمی مناسب به پایههای بالاتر ارتقاء پیدا کنند، عدم توجه به “نمره مستمر” است، این نمره مستمر در طول سال به دانشآموز کمک میکند تا به اصطلاح اگر در طول سال درس خوانده اما شب امتحان مشکلی برایش پیش آمده و نتوانسته در بخواند بانمره مستمر که به واقع حق اوست، حقی از او ضایع نشود، اما متاسفانه بعضی از دانشآموزان به این نکته توجهی نمی کنند و از نمرات مستمر خوبی برخوردار نیستند و این موضوع باعث می شود که نمره نهایی آنها پایین آمده و حق آنان ضایع گردد. اینجانب………… مدیر / معاون مدرسه ……… شهرستان………. در پژوهش حاضر تصمیم گرفتم به کمک راهکارهای جذاب سطح معلومات و نمرات مستمر هنر جویان هنرستان خود را افزایش دهم.
تغییرات به وجود آمده در امر آموزش به دلیل توسعۀ وسایل ارتباطات جمعی، و محیطهای مجازی آموزش باعث شده است که شاگردان حداقل از کتابهای درسی خود بسیار جلوتر بیفتند(گرچه جلوتر بودن آنها از دبیرین و اساتید خود جای بحث و بررسی جداگانه را دارد (لذا لزوم نوآوری در ارائۀ روشهای تدریس وارزشیابی به وجود آمده است. دبیرانی که با روشهای تدریس سخنرانی و حداکثر یکی دو روش دیگر عادت کرده بودند، اینک با بحثهای جدید مواجه میشوند، آموزش گروهی، تهیه چک لیست انتظارات و… و خلاصه اینکه با ارزشیابی مستمر دانشآموزان خود را به گونه ای تربیت کنندکه آنها در تعامل با یکدیگر دانشی را بیاموزند. عملکردهای آنها را تقویت کنند تا دیگر آنها شنوندگان صرف نباشند که هر چه دبیرین میگویند به گوش جان خریدار باشند. به آنها یاد بدهند که پرس و جو کنند و محققانی خوب شوند. دیگر دبیران به آنها یاد ندهند، بلکه بر کار آنها نظارت کنند تا خود در تعامل با هم یاد بگیرند منابع را به آنها معرفی کنند تا خود به بسط دانش خود بپردازند، وقتی روشهای تدریس تغییر مییابد الزاما نوآوریهایی نیز باید در نحوه اندازه گیری و سنجش پیشرفت تحصیلی فراگیران به وجود آید. ولی روشهای ارزشیابی پیشرفت تحصیلی همگام با تغییر برنامههای درسی و روشهای تدریس پیش نرفته است. هدف ارزشیابی خدمت به آموزش است، نه در کمین نشتن برای غافلگیر کردن دانشآموز و محک زدن او با معیار آنچه نمی داند. فرهنگ موفقیت را میتوان با کاربرد صحیح در آموزش و ارزشیابی بر فضای کلاس غالب کرد.
از نظر اسلام نیز ارزشیابی یک ارزشیابی مستمر است، برای سنجش ما به کل اعمال ما در طول زندگی توجه میشود و ملاک محاسبه تنها آخرین اعمال ما نیست، امام رضا میفرماید: ازما نیست هرکس که روزانه اعمال خودرا مورد محاسبه قرار ندهد. «مشکاه الانوارفصل اول ٢۴٧»
پس براساس این بیان گهربار ارزشیابی در منطق دین یک ارزشیابی مستمر وروزانه است وهمچنین در بیان احکام دین، دانش زمانی مورد اهمیت ودارای ارزش است که در اعضا وجوارح ما نمایان شود وباید سعی شود شیوه ارزشیابی از شناختی به عملکردی تبدیل شودحضرت علی (ع (میفرماید:بی ارزش ترین دانش دانشی است که برسر زبان است و برترین علم علمی که در اعضا وجوارح آشکار گردد. «حکمت ٩٣ نهج البلاغه ».
دراینجا بحث از عملکرد است نه دانستن و نوشتن وبیان کردن، قران کریم میفرمایند: هرکس کار خیری انجام بدهد محاسبه میشود حرفی از دانستن وبیان کردن نیست پس ما میآموزیم برای انجام دادن.
اگر میخواهیم نقش نمرات ارزشیابی مستمر را در یادگیری دانشآموزان بررسی نماییم باید با مفهوم «ارزشیابی مستمر» آشنا شویم به همین منظور با تعریف ارزشیابی، انواع ارزشیابی و ارزشیابی مستمر مطلب را آغاز مینماییم.
« ارزشیابی عبارت است از فرایندی منظم و منسجم برای مشخص نمودن میزان پیشرفت دانشآموزان در مسیر رسیدن به هدفهای آموزشی و پرورشی. »
ارزشیابی از منظر و دیدگاه دبیران اهمیت خاصی دارد. دبیران از طریق ارزشیابی میتوانند: الف (از میزان اثر بخشی و کارایی تدریس خود اطلاع حاصل نمایند.
ب (از میزان تحقق اهداف آموزشی اطلاع حاصل نمایند.
ج (از میزان آگاهی و آمادگی دانشآموزان برای شروع آموزش مطالب جدید اطمینان پیدا کنند.
د (با تفاوتهای فردی دانشآموزان خود بیشتر آشنا شوند.
برنامه ریزان وکارشناسان آموزشی نیز میتوانند:
١ از میزان کارایی برنامههای آموزشی آگاهی پیدا کنند.
٢ برنامههای لازم، روشها، و تجهیزات آموزشی جهت تطابق با شرایط موجود را طراحی و تنظیم نمایند. از حدود چهل سال پیش روشها و ابزار جدیدی برای اندازه گیری و سنجش پیشرفت تحصیلی یادگیرندگان طرح ریزی و ابداع شد که با یک فاصلۀ زمانی نسبتا طولانی این روشها و ابزار کم کم در ایران
نیز مطرح گردید که اهداف زیر را دنبال میکرد:
١ تاکید بر اندازه گیری مهارتهای تفکر و مهارتهای یادگیری فراگیران.
٢ به کارگیری روشها و ابزارهای اندازه گیری نوین.
٣ تاکید بر ارزشیابی تدریجی (مستمر (به جای ارزشیابی نهایی.
۴ توجه به ارزشیابیهای گروهی.
۶ ارزشیابی در خارج از چهار دیواری مدرسه و کلاس درس.
٧ ارزشیابی پوشه ای.
٨ تاکید بر تفکر واگرا، همگام با تفکر واگرا.
ارزش یابی عملکرد دانشآموز طی فعالیتهای گوناگون داخل کلاس (آزمایش ها، پرسشها و پاسخ ها، کفت و گوهای حین تدریس و… (و نیز فعالیتهای خارج از کلاس را ارزش یابی مستمر گویند.
ارزش یابی مستمر همواره پیام روشن و تعیین کننده ای برای دانشآموز و دبیر دارد. این پیام آن است که:
الف (دانشآموز در چه سطحی از یادگیری قرار دارد.
ب (مرحله ی بعدی آموزش در کلاس چگونه برنامه ریزی شود تا ضعفها و کاستیها در جریان یادگیری برطرف شود.
با توجه به توضیحات بالا میتوان دریافت که فرمول خاصی برای ارزش یابی مستمر وجود ندارد، بلکه دبیر متناسب با پیشرفت دانشآموز در فرآیند یاددهی یادگیری فعال، نوع و زمان ارزش یابی را معین میکند.
- کاهش اضطراب و رقابت در بین دانشآموزان
- توجه به اهداف تعلیم و تربیت و برنامههای درسی دانشآموزان
- توجه به ارزشیابی مستمر و فرآیندی
- فراهم سازی زمینههای درگیری مطلوب اولیاء با امور تحصیلی دانشآموزان.
- افزایش علاقه به یادگیری در دانشآموزان و یاددهی در بین دبیران
- تغییر در نحوه قضاوت در باره عملکرد و ارتقا تحصیلی دانشآموزان.
- تقویت اصل مشارکت، همفکری و فعالیت در کار گروهی و تقویت روابط اجتماعی
- توجه به روشهای خود سنجی و همسال سنجی
- توجه اساسی به بازخوردهای توصیفی به یادگیرندگان در حین فرآیند یادگیری
- کاهش وابستگی دانشآموزان به دبیر
- توجه به یادگیری عمیق.
اینجانب… مدت… سال است که در آموزش و پرورش در حال خدمت میباشم. از ابتدای سال تحصیلی در موارد متعدد متوجه شدم که آزمونهای کتبی و شفاهی بسیاری که دبیران به عمل میآوردند و روش تدریسهای متعدد و فعال که به کار میگرفتند تعدادی از دانشآموزان نمرات پائین تر از حد انتظار کسب میکنند و شدیدا دچار افت تحصیلی هستند. این دانشآموزان حتی سرکلاس هنگام تدریس یا حل کردن تمرینات علاقه ای از خود نشان نمی دادند و من نیز دبیرانرا مجبور به استفاده از راه حلهای موقت جهت جلب توجه آنها نسبت به درس مینمودم.. هر بار پس از تصحیح برگههای امتحانی توسط هنر آموزان واقعا نگران میشدم و به این فکر میکردم که چرا اینگونه است؟ و چگونه میتوانم این وضعیت نامطلوب را تغییر دهم.
برای یادگیری بهتر گاهی امتحانات شفاهی برگزار میشد و از روشهای تدریس مختلفی توسط دبیران استفاده میگشت. اما باز میدیدم که نتیجه ی آن چنان مطلوب حاصل نمی شود.
در مصاحبه هایی که با خود دانشآموزان داشتم آنها اظهار میکردند که قبل از امتحانات درس میخوانند ولی فراموش میکنند. ولی در صحبت با والدین آنها متوجه شدم که آنها نیز از نحوه ی درس خواندن و انجام تکالیف فرزندشان و نمرات امتحانی آنان ناراضی بودند.
مسئله را که با تعدادی از دبیران در میان گذاشتم آنان نیز عقیده داشتند که دانشآموزان به دلیل مشکلات زیادی که دارند قدرت تمرکز در کلاس را ندارند.
معاون آموزشگاه که بیشتر با دانشآموزان این مدرسه سر و کار داشته است نیز اظهار داشتند که باید قبل از امتحانات نوبت اول مشکلات و مسایل آنان شناسایی شود و راه حلی مناسب پیدا کنیم که تا حدودی پیشرفت در وضعیت درسی آنان ایجاد شود در میان دانشآموزان تعدادی از آنها دارای افت تحصیلی و ضعف در یادگیری بودند. دوست داشتم کاری کنم که این تعداد نیز به دانشآموزان فعالی تبدیل شوند و سطح نمرات مستمرشان بالاتر برود و بدین ترتیب تصمیم گرفتم با تحقیقات مناسب و مطالعه کتابهای مرتبط با این موضوع در این وضعیت تغییری دهم و بدین ترتیب پژوهش من شروع شد.
افزایش نمرات مستمر و پایانی دانشآموزان
بررسی دلایل ضعف نمرات مستمر وپایانی دانشآموزان
با چه راهکارهایی میتوان نمرات مستمر و پایانی دانشآموزان را افزایش داد
ارائه پیشنهاداتی قابل تعمیم به سایر همکاران جهت افزایش نمرات مستمر و پایانی دانشآموزان
با توجه به توضیحاتی که در توصیف وضع موجود گفته شد ارزیابی دقیقی از نمرات سه ماه مهر و آبان و آذر انجام دادم و متوجه شدم که تعدادی از دانشآموزانم در اکثر امتحانات نمرات پایینی کسب میکنند برای دقیق تر بودن اطلاعات از نمرههای این دروس طبق دفتر شاخصها در مهر و آبان و آذر میانگین گرفته و مورد بررسی قرار دادم.
جهت آگاهی از دلایل دانشآموزان برای درس نخواندن به این تعداد دانشآموز ضعیف پرسش نامه ای دادم که ١٠ تا از عوامل عمده ی افت تحصیلی(این ١٠عامل رابر اساس مطالعات خودم واظهارات همکاران وبا توجه به مشکلات هنرستان از بین ۵٠ دلیل انتخاب نمودم (در آن گنجانده شده بود و از آنها خواستم که آنچه حقیقت است را علامت بزنند.
پس از بررسی و تجزیه و تحلیل پاسخها مشخص شد که دانشآموزان به ترتیب عوامل زیر را سبب کاهش نمرات خود میدانند:
* نداشتن برنامه ریزی درسی مناسب درخانه:١٠٠%
* بی توجهی والدین به اموردرسی فرزندشان:١٠٠%
* درس نخواندن وکم کاری:٨٧%
* بی توجهی سر کلاس:٧۵%
* بی دقتی در امتحانات:۶٢%
* تصمیم نداشتن جهت ادامه تحصیل:۵٠%
* ضعیف بودن پایه:٣۶%
* اختلافات ودرگیریهای والدین:٢۵%
* اضطراب امتحان:٢۵%
* مناسب نبودن روش تدریس دبیر:١٢%
افزایش نمرات مستمر و پایانی دانشآموزان با راهکارهای خلاقانه
افزایش نمرات مستمر و پایانی دانشآموزان با راهکارهای خلاقانه
افزایش نمرات مستمر و پایانی دانشآموزان با راهکارهای خلاقانه
افزایش نمرات مستمر و پایانی دانشآموزان با راهکارهای خلاقانه
افزایش نمرات مستمر و پایانی دانشآموزان با راهکارهای خلاقانه
افزایش نمرات مستمر و پایانی دانشآموزان با راهکارهای خلاقانه
افزایش نمرات مستمر و پایانی دانشآموزان با راهکارهای خلاقانه
افزایش نمرات مستمر و پایانی دانشآموزان با راهکارهای خلاقانه
افزایش نمرات مستمر و پایانی دانشآموزان با راهکارهای خلاقانه
افزایش نمرات مستمر و پایانی دانشآموزان با راهکارهای خلاقانه
افزایش نمرات مستمر و پایانی دانشآموزان با راهکارهای خلاقانه
افزایش نمرات مستمر و پایانی دانشآموزان با راهکارهای خلاقانه